Skip to main content

Logo auxilia

Rondzendbrief januari 2024

De negende van Kees

Zondag 31 december is er in een bijzondere eucharistie viering afscheid genomen van de Werenfridusparochie in Wervershoof. Vanaf 1 januari 2024 gaan de parochies van Andijk, Wervershoof, Onderdijk en Medemblik verder onder de naam: Titus Brandsma parochie. De kerk in Medemblik wordt het Eucharistisch centrum en de overige kerkgebouwen blijven voorlopig beschikbaar voor Woord en Gebedsdiensten, rouw en trouw.

De viering op de laatste dag van het jaar 2023 werd druk bezocht. De vele vrijwilligers, en niet te vergeten Pastor Sjaak de Boer, hebben op een bijzonder mooie wijze gezorgd voor een, soms best wel emotioneel, afscheid. Het is al jarenlang de goede gewoonte dat Auxili-ja! aan het einde van de dienst een deurcollecte mag houden. Dit jaar was de opbrengst bijna 500 euro, een recordbedrag, waarvoor heel veel dank.

Het jaar 2024, wat zal die ons gaan brengen? Als ik heel eerlijk ben heb ik eigenlijk geen idee. Ik weet wel wat ik hoop maar op de meeste dingen heb ik geen invloed. Ik heb geen invloed op al die oorlogen die er momenteel zijn. Ik heb geen grote invloed op de opwarming van de aarde. Ik heb geen invloed op de grote stroom vluchtelingen, die naar mijn overtuiging alleen maar groter zal worden met alle gevolgen van dien. Eén van de redenen is dat de onbalans tussen arm en rijk alleen maar groter wordt. “De rijkste 1 procent van de wereldbevolking bezit inmiddels twee keer zoveel vermogen als 6,9 miljard andere mensen samen. De 22 rijkste mannen in de wereld bezitten samen meer dan alle vrouwen in Afrika”. (Bron: Oxam Novib in zijn jaarlijkse rapport over vermogensongelijkheid). Gert-Jan vd Heiden, hoogleraar  metafysica aan de Radboud Universiteit: “Ongelijkheid uitdrukken in cijfers blijft altijd abstract. Je hebt weliswaar getallen gegeven aan de ongelijkheid, maar nog geen betekenis. Als je naar die betekenis gaat kijken, kijk je pas echt naar de werkelijkheid en wordt die invoelbaar voor jou: wat is arm zijn nu werkelijk, wat voor soort leven leid je dan? Als dingen tot onze leefwereld behoren, kunnen we ze beter aan de kaak stellen.”

Ik weet wel wat ik hoop voor 2024, maar op de meeste dingen heb ik geen invloed. Dat is helemaal waar, maar toch kan ik met kleine dingen iets betekenen. Op dit moment wonen er in een centrum, iets buiten de bebouwde kom van Wervershoof, 200 asielzoekers. Wervershoof is plek nummer zoveel waar ze, wederom tijdelijk, wonen. Toen bekend werd dat hier asielzoekers zouden komen ging het helemaal los op de social media. Veel mensen hebben immers een sterke mening over vluchtelingen, mensen die onze kant opkomen omdat ze in eigen land geen enkele kans hebben een bestaan op te bouwen, omdat ze in eigen land, om wat reden dan ook, vervolgd worden. Ik kan voor die mensen op dit moment iets betekenen door mijn hulp aan te bieden. Zo zijn er veel dingen die ik kan doen om de wereld om mij heen iets beter proberen te maken. En dat is nu precies de reden dat ik al vanaf 1998 secretaris ben van Auxili-ja!

Contact

 Naar Contactpersonen>

U kunt ons werk ondersteunen:

NL16 RABO 0368948870
t.n.v. Auxilia-Brasili-ja

KvK nr: 371000429
RSIN/fiscaalnr. 816039562

 anbi logo

Sponsors

Add Social
't Fortuin Wervershoof
Drukkerij De Letter

Archief

In het archief vindt u:

  • de projecten op jaarvolgorde
  • een verzameling van de rondzendbrieven

Ga naar het archief >

logo sponsorkliks

©Copyright Digital-Dreams webdesign - Alle rechten voorbehouden.

www.digital-dreams.nl